Naslovnica arrow O biljaru arrow Pravila biljara arrow Devetka - 9 ball

8 Ball biljar klub

Dobro došli na internet stranice 8 Ball biljar kluba!
Na našim stranicama možete se informirati o svemu što Vam nudi naš biljar klub, ali i o svim drugim temama i vijestima vezanim za biljar.
Opširnije ...

Posijetite 8 Ball biljar klub i zabavite se u vrhunski uređenom prostoru u kojem vam nudimo :

8 Ball klub info

Adresa: 

Kelekova 4, Sesvete

Radno vrijeme:

pon-ned: od 09 h do 24 h

Tel.: 01/2000-361

Učlanite se u 8 Ball biljar klub i iskoristite dodatne pogodnosti za članove:
  • povoljna cijena sata igranja
  • vlastiti ormarić za opremu
  • druge pogodnosti
Opširnije...
Devetka - 9 ball

5.1 PREDMET IGRE Devetka se igra sa devet igraćih kugli numeriranih od jedan do devet i bijelom kuglom (bijela). Pri svakom udarcu najprije se bijelom mora dotaknuti kugla sa najnižim brojem, premda se kugle ne trebaju ubacivati po brojčanom redoslijedu. Ako natjecatelj ubaci jednu ili više kugli pri pravilnom izvedenom udarcu, on ostaje na stolu za sljedeći udarac i nastavlja igru sve dok ne promaši, napravi faul ili završi igru ubacujući kuglu s brojem devet (devetku). Nakon promašaja, protivnik mora igrati sa ostavljene pozicije, ali nakon faula, protivnik može uzeti "bijelu u ruke" i započeti udarac sa bilo koje pozicije na stolu. Natjecatelj nije dužan najavljivati pojedine udarce. Meč završava kada jedan od natjecatelja pobijedi sa potrebnim brojem igara.

5.2 SLAGANJE KUGLI Igraće kugle slažu se u obliku dijamanta (romb), pri čemu je kugla sa brojem jedan (jedinica) na vrhu dijamanta, na foot točki. Devetka je složena u sredinu dijamanta a ostale kugle slažu se bez redoslijeda, priljubljene što je najviše moguće tako da imaju kontakt jedna sa drugom. Igra počinje sa bijelom u ruci ispod head linije.

5.3 RAZBIJANJE (BREAK) Pobjednik u bliškanju kugli ima izbor u odluci tko razbija kugle.

5.4 PRAVILAN UDARAC OTVARANJA Za udarac otvaranja (break, razbijanje) vrijede ista pravila kao i za ostale udarce osim što: § Natjecatelj koji otvara mora bijelom kuglom pogoditi jedinicu i atim ili ubaciti barem jednu kuglu ili najmanje četiri igrače kugle moraju dotaknuti mantinelu. § Ako se ubaci bijela u rupu ili se izbaci sa stola ili se ne ispune zahtjevi otvaranja, to je faul i protivniku se dodjeljuje "bijela u ruke" te može nastaviti igrati sa pozicije koje želi. § Ako pri otvaranju, natjecatelj koji otvara izbaci kuglu sa stola, to je faul i protivniku se dodjeljuje "bijela u ruke" te može nastaviti igrati sa pozicije koje želi. Kugla koja je ispala sa stola ne vraća se na stol (iznimka: ako se radi o devetki, onda se vranca na stol).

5.5 NASTAVLJANJE IGRE Na udarcu koji slijedi odmah nakon pravilno izvedenog otvaranja, natjecatelj može igrati "push out" (vidi pravilo br. 5.6). Ako natjecatelj koji je otvarao ubaci jednu ili više kugli pri pravilnom izvedenom otvaranju, nastavlja igru sve dok ne promaši, napravi faul ili završi igru. Ako natjecatelj promaši ili napravi faul, protivnik nastavlja igru sve dok ne promaši, napravi faul ili završi igru. Partija završava kada se pravilno izvedenim udarcem ubaci devetka ili meč bude izgubljen zbog ozbiljnog kršenja pravila.

5.6 PUSH OUT Natjecatelj koji odigrava prvi udarac odmah nakon otvaranja može odigrati "push out" pokušavajući tako namjestiti bijelu na bolju poziciju za sljedeći udarac. Kod "push outa" bijela ne mora dotaknuti niti jednu kuglu niti mantinelu ali ostala pravila o faulovima i dalje vrijede. Natjecatelj mora najaviti (izreci) svoju namjeru odigravanja "push outa" prije nego ga odigra, inače se taj udarac smatra uobičajenim udarcem. Svaka ubačena kugla prilikom "push outa" ne računa se i ostaje u rupi osim devetke koja se vraća na stol. Nakon pravilnog izvedenog "push outa", protivnik može odigrati udarac sa ostavljene pozicije ili prepustiti udarac natjecatelju koji je odigrao "push out". Odigravanje "push outa" ne smatra se faulom sve dok niti jedno pravilo (osim pravila 5.8. i 5.9.) nije povrijeđeno. Nepravilno izvedeni "push out" kažnjava se na isti način kao i počinjeni faul. Nakon što natjecatelj ubaci kuglu pri otvaranju, protivnik može igrati "push out".

5.7 FAULOVI Kada natjecatelj napravi faul, mora napustiti svoj red na stolu, a niti jedna kugla tom prilikom ubačena ne vraća se na stol (iznimka: ako se radi o devetki, onda se vraća na stol). Protivniku se dodjeljuje "bijela u ruke"; te prije svog prvog udarca može bijelu staviti na poziciju koju želi. Ako natjecatelj napravi nekoliko faula u jednom udarcu, oni se broje kao samo jedan faul.

5.8 POGREŠAN UDARAC Faul je ako natjecatelj s bijelom kuglom ne pogodi kuglu sa najnižim brojem.

5.9 NEDOTICANJE MANTINELE Faul je ako nakon udarca nije ubačena kugla, a da pri tome niti bijela i niti jedna druga kugla nije dotakla mantinelu.

5.10 BIJELA U RUCI Kada je "bijela u ruci" natjecatelj može postaviti bijelu na bilo koju poziciju na igraćoj plohi stola, a da pri tome ne dira ostale kugle. On može nastaviti namještati poziciju bijele sve dok ne odigra udarac.

5.11 KUGLA IZBACENA SA STOLA Neubačena kugla se smatra izbačenom sa stola kada se zaustavi bilo gdje osim na igraćoj površini stola. Faul je izbaciti kuglu sa stola. Izbačena kugla (ili kugle) ne vraćaju se na stol (iznimka: ako je devetka izbačena onda se vraća na stol) i igra se nastavlja.

5.12 FAULOVI KOD JUMP I MASSE UDARACA Ako u meču nema suca, prilikom pokušaja da bijela preskoci ili zaobiđe kuglu koja nije po redoslijedu (s najnižim brojem), faulom se smatra ako se ta kugla pomakne ( bez obzira kako se pomakla, bilo dodirom ruke, vrhom štapa ili mosta).

5.13 TRI UZASTOPNA FAULA Ako natjecatelj napravi faul tri puta za redom u tri udarca za redom (bez pravilno izvedenog udarca između) gubi partiju. Tri uzastopna faula moraju se dogoditi u jednoj igri. Upozorenje mora biti upućeno između drugog i trećeg faula. Pravilno izvedenim udarcem natjecatelj ponovno počinje igru (brišu se faulovi), a završava udarcem u kojem promašuje, faulira ili pobjeđuje, ili ako napravi faul između udaraca.

5.14 NERIJEŠENA PARTIJA Ukoliko u sučevoj procjeni ni jedan od natjecatelja ne namjerava pobijediti određenu partiju, sudac može najaviti da ukoliko u slijedeće tri uzastopne izmjene na stolu ne bude vidljivog pomaka u partiji, partija završava kao neriješena. Kugle se tada ponovno slažu u trokut, a natjecatelj koji je započeo neriješenu partiju ponovno otvara trokut.

5.15 KRAJ PARTIJE Partija počinje kada prilikom otvaranja bijela prijeđe head liniju. Kod otvaranja jedinica mora biti dotaknuta pravilnim udarcem. Partija završava nakon pravilno izvedenog udarca kojim se ubacuje devetka u rupu ili kada natjecatelj izgubi partiju zbog faulova.

 

Izdvojeno iz galerije

Zagreb Open 2015 finale.jpg